Authentiek Pasta Bolognese recept

Een heerlijk traditioneel Italiaans recept voor authentieke pasta bolognese oftewel Ragù alla Bolognese.

Voor het lekkerste resultaat gebruik je bij dit recept één van onze ambachtelijke, langzaam gedroogde pasta's. Wat jij koopt, doneren wij tegelijk aan de Voedselbanken. Dus als jullie de gezonde pasta eten, eet een gezin in Nederland dat afhankelijk is van de voedselbank gratis mee! Hoe mooi is dat.

Geniet van het recept en eet smakelijk!

Ingredienten

  • 500 g bij voorkeur een mengsel van rundergehakt en varkensgehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, geschild en fijngehakt
  • 1 selderijstengel, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 150 ml rode wijn
  • 400 g gepelde tomaten (bij voorkeur uit blik, of verse tomaten gepeld en gezeefd)
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml melk (of room voor een rijkere saus)
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper, naar smaak
  • Pasta
  • Vers geraspte Parmezaanse kaas, voor het serveren

Gebruik bij dit recept één van onze heerlijke, voedzame en gezonde pasta's. Wat u koopt, doneren wij tegelijk aan de Voedselbanken.

Gebruik kortingscode REC20; u krijgt 20% korting om onze pasta te proberen!

Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui, wortel, selderij en knoflook toe. Bak de groenten zacht en goudbruin, ongeveer 8-10 minuten.

Voeg het gehakt toe aan de pan. Gebruik een houten lepel om het gehakt in kleine stukjes te breken. Bak het gehakt totdat het bruin en gaar is.

Blus af met de rode wijn en laat deze een paar minuten koken totdat de alcohol verdampt en de wijn iets is ingekookt.

Voeg de tomatenpuree, de gepelde tomaten (indien je verse tomaten gebruikt, voeg dan de gezeefde tomaten toe), laurierblad en tijm toe. Roer goed door en breng de saus aan de kook.

Verlaag het vuur en laat de saus langzaam sudderen, onbedekt, voor minstens 1,5 tot 2 uur. Roer regelmatig en voeg zo nodig een beetje water of bouillon toe om de saus niet te laten uitdrogen.

Voeg de melk of room toe en roer goed door. Dit maakt de saus rijker en zachter van smaak. Laat de saus nog een half uur sudderen.

Kook de pasta in een grote pan met gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar wat kookwater voor de saus, mocht je die later wat willen verdunnen.

Meng de gekookte pasta met de Bolognese saus. Voeg eventueel wat kookwater toe om de saus mooi te laten hechten aan de pasta.

Serveer de pasta Bolognese in diepe borden en bestrooi met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Tips bij de Pasta Bolognese:

  • Belangrijke tip die vaak vergeten wordt als we thuis Bolognese maken:
    Voor de diepe authentieke Italiaanse smaak is het belangrijk om de saus langzaam te laten ontwikkelen. Dit helpt de smaken zich volledig te ontwikkelen. Laat de saus daarom echt zolang op laag vuur sudderen zoals in het recept staat.
  • Het gerecht kan ook goed een dag van tevoren worden gemaakt; de saus wordt dan alleen maar lekkerder.
  • Gebruik pasta die de saus goed vasthoudt. Al onze pasta's zijn door hun relief dat met de bronzen mal ontstaat een de losse bloem uitermate geschikt. Het zetmeel in het kookwater doet ook wonderen.
  • Garneer het bord eventueel af met wat verse basilicum.

Op onze receptenpagina vindt je ook 2 leuk Bolognese recepten met een leuke twist.

Eet smakelijk!