Penne met zalm en doperwtjes in romige aardappelsaus

Tover een klassiek Nederlands kerstdiner om naar een pastavariant: Zalm met Doperwtjes en Aardappelpuree wordt Zalm Pasta met Doperwtjes en Romige Aardappelsaus! Dit gerecht behoudt de vertrouwde smaken van de Nederlandse kerstklassieker, maar wordt verrijkt met de textuur en het gemak van pasta.

Ingredienten

Voor de pasta:

  • 400 gram Penne (of een andere pasta naar keuze)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gram verse zalmfilet, in blokjes gesneden
  • 150 ml visbouillon (of kippenbouillon)
  • 150 ml kookroom
  • 100 gram geraspte belegen kaas (bijvoorbeeld een milde oude kaas)
  • 150 gram doperwtjes (vers of diepvries)
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse dille of peterselie, voor garnering

Voor de romige aardappelsaus:

  • 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak

Gebruik bij dit recept één van onze heerlijke, voedzame en gezonde pasta's. Wat u koopt, doneren wij tegelijk aan de Voedselbanken.

Gebruik kortingscode REC20; u krijgt 20% korting om onze pasta te proberen!

Bereidingswijze

Stap 1: Maak de romige aardappelsaus

  1. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes kleine blokjes.
  2. Kook de aardappelblokjes in een pan met water en een snufje zout tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten).
  3. Giet de aardappelblokjes af en doe ze terug in de pan. Voeg de boter en melk toe en pureer de aardappelen met een stamper of in een keukenmachine tot een gladde puree.
  4. Breng de aardappelpuree op smaak met zout en peper. Zet opzij.

Stap 2: Bereid de pasta en zalm

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart. Zorg dat je wat kookvocht behoud om eventueel de saus op het eind te verdunnen als dat nodig is.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze 1-2 minuten totdat de geur vrijkomt.
  3. Snij de zalm in blokjes van 1 tot anderhalve centimeter.
  4. Voeg de zalmblokjes toe en bak ze lichtbruin en gaar (ongeveer 3-4 minuten). Breng op smaak met zout en peper.
  5. Voeg de visbouillon toe en laat het geheel 2-3 minuten sudderen totdat de zalm bijna gaar is.

Stap 3: Maak de romige saus

  1. Voeg de kookroom toe aan de pan met de zalm en visbouillon. Roer goed door en laat het 3-4 minuten sudderen zodat de saus een beetje indikt.
  2. Voeg de doperwtjes en aardappelpuree toe en laat het geheel nog een paar minuten zachtjes koken totdat de erwten door en door warm zijn.
  3. Voeg de gekookte pasta toe en meng alles goed door zodat de saus zich goed hecht aan de pasta en zalm.
  4. Roer de geraspte kaas erdoor en laat deze smelten voor een extra romige saus.
  5. Voeg eventueel wat kookwater toe als de saus te dik is.

Stap 4: Serveren

  1. Verdeel de romige zalmpasta over diepe borden.
  2. Schep een lepel van de romige aardappelpuree ernaast of meng een beetje door de pasta, afhankelijk van je voorkeur.
  3. Garneer het gerecht met verse dille, fijngehakte peterselie of tijm voor een frisse touch.

Variatie mogelijkheden:

  • Je kunt de zalm vervangen door kipfilet voor een lichter alternatief.
  • Voeg wat citroensap of geraspte citroenschil toe voor een frisse, feestelijke smaak.
  • Pureer de erwtjes mee en voeg groene aspergetips toe om het gerecht met die luxe wat feestelijker te maken.

Dit recept biedt een heerlijke manier om een klassieke kerstmaaltijd met zalm, doperwtjes en aardappelpuree om te toveren naar een pasta versie. Het behoudt de rijkdom en gezelligheid van de originele gerechten, maar is net wat anders en verrassender! Smakelijk eten!