Traditioneel Recept voor Penne alla Carbonara
De Italiaanse Pasta alla Carbonara is een van de bekendste gerechten uit de Romeinse keuken. Het wordt traditioneel gemaakt met spaghetti, maar het wordt ook regelmatig met penne gegeten voor een iets andere textuur. Hieronder geeft Steya het traditionele recept voor Penne alla carbonara. Het belangrijkste bij het maken van carbonara is dat de saus geen room bevat; de romigheid komt namelijk van de eieren en de kaas.
Het Pasta Gilde is een non-profit die hoogwaardige langzaam gedroogde pasta produceert voor de Voedselbanken Nederland en de markt. Uit de verkoop betalen we de donaties aan de voedselbanken. Door met de ene hand premium pasta te verkopen aan mensen die het betalen kunnen, kunnen we met de andere hand onze premium pasta weggeven aan de klanten van de voedselbanken.
We werken dus wel bedrijfsmatig, maar de winst vloeit voor 100% naar de voedselbanken in de vorm van onze slow dried pasta.
Geniet van het recept en eet smakelijk!
Ingredienten
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 400 g penne
- 150 g guanciale (Italiaanse zoute varkenswangen)
- 3 grote eieren
- 100 g Pecorino Romano kaas (vers geraspt)
- 50 g Parmigiano Reggiano kaas (vers geraspt)
- Zout (voor het kookwater)
- Zwarte peper (vers gemalen)
Gebruik bij dit recept één van onze heerlijke, voedzame en gezonde pasta's. Wat u koopt, doneren wij tegelijk aan de Voedselbanken.
Gebruik kortingscode REC20; u krijgt 20% korting om onze pasta te proberen!
Bereidingswijze
Kook de penne
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de penne toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Bewaar een kopje van het kookwater van de pasta voordat je deze afgiet (dit kan helpen om de saus later romiger te maken).
Bereid de guanciale
Snijd de guanciale in kleine blokjes of reepjes. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de guanciale in zijn eigen vet. Roer regelmatig totdat de guanciale knapperig is, ongeveer 5-7 minuten. Zet de pan daarna even van het vuur.
Maak de eimengeling
Klop in een grote kom de eieren los met een snufje zout. Voeg de geraspte Pecorino Romano en Parmigiano Reggiano toe en meng goed door elkaar tot een glad mengsel. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
Meng de pasta en de guanciale
Zodra de penne klaar is, giet je deze af (bewaar dus een beetje kookwater). Voeg de penne direct toe aan de pan met guanciale, zodat de pasta het vet opneemt. Zet de pan terug op het vuur, maar zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat.
Maak de carbonara-saus
Haal de pan van het vuur en voeg direct het eimengsel toe aan de pasta. Roer snel en goed zodat de eieren niet gaan stollen maar een romige saus vormen door de hitte van de pasta. Voeg eventueel een beetje van het bewaarde kookwater toe om de saus verder te verdunnen en romiger te maken.
Maak jouw penne carbonara af
Controleer de saus op de juiste romigheid en breng op smaak met extra zwarte peper en eventueel wat extra kaas. Serveer direct!
Tips bij de penne carbonara:
- Guanciale is de traditionele keuze voor carbonara en heeft een rijke, zoute smaak die essentieel is voor het gerecht. Je koopt Guanciale in (Iataliaanse) delicatessezaken. Sommige supermarkten verkopen ook Guanciale. Als je het niet kunt vinden, kun je ook pancetta gebruiken, maar het resultaat is iets minder authentiek.
- Het is belangrijk dat de pan bij het afmaken van de saus niet op het vuur staat, want dan kunnen de eieren gaan stollen en krijg je geen romige saus.
- Carbonara wordt traditioneel gegeten zonder room, de romigheid komt echt van de eieren en de kaas. Met het zetmeelrijke kookwater van onze premium pasta ben je verzekerd van een heerlijke romige carbonara.
- Pasta carbonara is ook heerlijk met caserecce; de pasta van Sicilië.
Eet smakelijk! Buon appetito!
Pasta geschikt voor dit recept
-
Penne Pasta - 4 x 500 gram (4,45 EUR per 500 gram)
Normale prijs €17,80 EURNormale prijsEenheidsprijs / per