Nieuw: Regeneratieve Pasta van Het Pasta Gilde

Nieuw: Regeneratieve Pasta van Het Pasta Gilde

Tijdens onze deelname aan de Haagse Horeca Beurs deze week lanceert Het Pasta Gilde haar nieuwe innovatieve regeneratieve pasta. Deze pasta wordt van begin tot eind in Nederland geproduceerd. Via akkerbouw in Friesland en speciale vermaling door een ambachtelijke steenmolen. Daarna productie van de pasta op ambachtelijke wijze door Het Pasta Gilde in Den Haag. In dit artikel leggen we uit hoe wij dit doen en op welke wijze. Daarnaast lichten we toe wat regeneratieve akkerbouw is en hoe dit bijdraagt aan onze samenleving.

Onze regeneratieve pasta wordt gemaakt van speciaal meel geproduceerd. Het graan wordt geteeld door de Graanbroeders. Hierdoor weet u als consument precies waar uw eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Vanaf nu zal onze regeneratieve pasta bijdragen aan gezondere voeding en aan het terugdringen van klimaatverandering door de regeneratieve benadering van landbouw.

Hoe wordt de meel van onze regeneratieve pasta gemaakt

Regeneratieve akkerbouw in Nederland in het algemeen richt zich op het herstellen en behouden van de natuurlijke rijkdommen van de bodem en het verbeteren van de biodiversiteit. Een aanpak die essentieel is in een dichtbevolkt en intensief bebouwd land. 

In plaats van te werken met de grootschalige en intensieve landbouwpraktijken die kenmerkend zijn voor de Nederlandse akkerbouw, hanteert regeneratieve akkerbouw een holistische benadering die zowel de ecologische als economische duurzaamheid wil bevorderen.

De regeneratieve akkerbouw van Graanbroeders

Graanbroeders is een Nederlandse boerderij die zich inzet voor regeneratieve akkerbouw en het telen van granen op een duurzame en herstellende manier. Hun missie is om hoogwaardig, lokaal graan te produceren, dat wordt verwerkt tot meel en andere producten zonder de bodem en biodiversiteit te schaden. 

Graanbroeders richt zich op regeneratieve praktijken die de bodemgezondheid verbeteren, koolstofopslag bevorderen, en bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse voedselketen. Dit zijn de belangrijkste werkwijzen van de Graanbroeders:

Lokaal telen van oude graanrassen

Graanbroeders kiest bewust voor oude graanrassen die goed gedijen in het Nederlandse klimaat en minder afhankelijk zijn van kunstmest en pesticiden. Deze rassen zoals tarwe, rogge en spelt zijn vaak robuuster en beter bestand tegen ziekten. Dit maakt hun teelt geschikt maakt voor regeneratieve methoden.

Door met deze lokale en oude rassen te werken, herstellen de Graanbroeders de genetische diversiteit van de Nederlandse graanteelt, wat essentieel is voor een veerkrachtige landbouw.

Minimaliseren van grondbewerking

Net als andere regeneratieve boeren beperken de Graanbroeders de grondbewerking om de bodemstructuur en het bodemleven te beschermen. Dit betekent dat ze zo min mogelijk ploegen en spitten, wat helpt bij het behoud van koolstof in de bodem en het stimuleren van bodemorganismen zoals schimmels en bacteriën. Deze aanpak bevordert de natuurlijke structuur en vruchtbaarheid van de bodem.

Gebruik van dekgewassen en gewasrotatie

De Graanbroeders zetten dekgewassen zoals klaver, luzerne en wintergranen in om de bodem het hele jaar door te bedekken, wat bodemerosie voorkomt en helpt om voedingsstoffen aan te vullen. Daarnaast passen ze gewasrotatie toe om uitputting van de bodem te voorkomen en de biologische diversiteit te vergroten.

Dekgewassen binden stikstof en beschermen tegen erosie, en gewasrotatie voorkomt dat de bodem arm wordt aan specifieke voedingsstoffen.

Natuurlijke bemesting en compostgebruik

Kunstmest is geheel afwezig in de aanpak van de Graanbroeders. Ze gebruiken compost en natuurlijke meststoffen, zoals stalmest en groenbemesters, om de bodem op een organische en duurzame manier te voeden.

Dit bevordert het bodemleven en voorkomt bodemverzuring. Door natuurlijke bemesting te gebruiken, versterken ze de natuurlijke voeding kringloop en verminderen ze de afhankelijkheid van synthetische stoffen.

Het proces van onze regeneratieve meel
Biodiversiteit en samenwerking met lokale ecosystemen

Graanbroeders zetten in op het bevorderen van biodiversiteit op en rondom hun akkers. Dit doen ze onder andere door het creëren van bloemenstroken en het planten van hagen, die nuttige insecten en natuurlijke vijanden van plagen aantrekken. Er wordt geen pesticide gebruikt; dit bevordert een gezonde balans in het ecosysteem.

Transparantie en korte ketens

Transparantie is een kernwaarde voor de Graanbroeders. Ze werken met korte ketens en stellen consumenten in staat om precies te weten waar hun producten vandaan komen en hoe ze zijn geteeld.

Het graan wordt gedroogd, geschoond, bewaard en daarna met een ambachtelijke linkse steenmolen vermalen tot meel en bloem. Allemaal op de boerderij! Het transport regelen ze ook zelf. Door deze korte keten te handhaven, wordt de versheid en kwaliteit van het meel verbeterd en worden de milieukosten van transport verminderd.

Educatie en kennisdeling

Graanbroeders zet zich ook in voor het delen van kennis en het creëren van bewustzijn over regeneratieve landbouw. Ze organiseren workshops, bijeenkomsten en veldbezoeken voor andere boeren, consumenten, bakkers en geïnteresseerden om de voordelen en technieken van regeneratieve graanteelt over te brengen.

Dit educatieve aspect is belangrijk om een grotere beweging richting regeneratieve akkerbouw in Nederland te ondersteunen.

Belang van Graanbroeders in regeneratieve landbouw in Nederland

Graanbroeders vervult een belangrijke rol in de Nederlandse landbouw transitie naar regeneratieve landbouw. Hun werkwijze laat zien dat het mogelijk is om lokaal voedsel te produceren met respect voor de bodem en het milieu, zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Door zich te richten op oude graanrassen, korte ketens, en kennisdeling, biedt Graanbroeders een inspirerend model voor duurzame akkerbouw in Nederland, waarmee zowel consumenten als boeren worden betrokken bij de omschakeling naar regeneratieve en ecologisch verantwoorde landbouw.

Regeneratieve pasta van Het Pasta Gilde

Onze regeneratieve pasta is vanaf morgen verkrijgbaar in onze webshop.

Heb je trek gekregen en wil je een heerlijke maaltijd bereiden met onze regeneratieve pasta, dan kun je deze natuurlijk hier online kopen. Kies uit CONCIGLIE of CASERECCE. Je kan ons ook bezoeken op de Haagse Horeca Beurs.

Terug naar blog